Persbericht
31 mei 2022
Meer dan 1.000 alleenstaande moeders krijgen extra steun dankzij het “MIRIAM”-project
single mom
Negenendertig OCMW's uit ons land nemen vanaf september deel aan de nieuwe editie van het MIRIAM-project. Minister van Maatschappelijke Integratie Karine Lalieux vertienvoudigde het budget waardoor meer dan 1.000 alleenstaande moeders in moeilijke situaties steun zullen vinden. Ze worden zo beter begeleid via een sociaal en professioneel integratietraject.
Het MIRIAM-project, dat in 2015 werd opgestart door de POD Maatschappelijke Integratie, heeft nu een budget van 4,5 miljoen euro. Dat is tien keer meer dan de 435.000 euro die voor de eerdere 3 edities werd uitgetrokken. Tot 2024 zal er elk jaar 4,5 miljoen euro hiervoor worden uitgetrokken.
Onder leiding van "casemanagers", maatschappelijk werkers die zich hierop volledig toeleggen, wil MIRIAM het sociale isolement en de onzekerheden bij alleenstaande moeders in moeilijkheden doorbreken.
“Tijdens de eerste drie edities werden elk jaar 6 OCMW's gefinancierd en kregen zo ongeveer 90 vrouwen steun. Dat betekent een totaal van 270 alleenstaande moeders. Met het tienvoudige budget kunnen we nu bijna 40 OCMW's ondersteunen, meer dan 70 casemanagers aanwerven en mogelijk haast 1.100 moeders bereiken voor het eerste jaar alleen”, stelt minister Karine Lalieux dinsdag tijdens een ontmoeting met een OCMW uit de selectie.
Nieuwe mogelijkheden met de vierde editie van MIRIAM
Naast dit extra budget zal de nieuwe editie van MIRIAM ook toegankelijker zijn. Zo krijgen vrouwen, die nood hebben aan extra hulp of schuldbemiddeling, meer en betere ondersteuning. Ook het leeftijdscriterium voor kinderen (jonger dan 6 jaar) wordt geschrapt.
Nog iets nieuws: kleinere OCMW's kunnen samenwerken binnen een consortium. In Vlaanderen doen Eeklo en Maldegem dit. In Wallonië zullen Zinnik, Écaussinnes, Braine-le-Comte en Le Roeulx samenwerken.
Er werden in totaal 35 dossiers (gedragen door 39 OCMW's) geselecteerd voor de editie 2022-2023. 13 bevinden zich daarvan in Vlaanderen, 7 in Brussel en 15 in Wallonië. Binnen de POD Maatschappelijke Integratie wordt een MIRIAM-platform opgericht om de OCMW's te helpen in de uitvoering van hun project.
Een bewust gendergerelateerd project
In 80% van eenoudergezinnen staat een vrouw aan het hoofd. In de groepen vrouwen van 15 tot 29 jaar gaat dat al over 90%. In 2020 waren van de 50.840 alleenstaande ouders met een leefloon 44.678 vrouwen.
“Alleenstaand ouderschap is een genderkwestie. Daarom richt het MIRIAM-project zich op vrouwen. Deze moeders zijn bijzonder kwetsbaar voor het risico op armoede en isolement. De MIRIAM-aanpak werkt en heeft al heel wat betekent voor tientallen begunstigden. Het was van belang om meer vrouwen te kunnen helpen”, benadrukt minister Lalieux.
De minister maakte gebruik van de ontmoeting met participerende OCMW's om hen hiervoor te bedanken, zeker voor hun enthousiasme en hun constante aanwezigheid bij de burgers in nood.