Persbericht

2 miljoen euro voor nieuwe "Housing First"-projecten voor daklozen.

huis verwoest door overstromingen
Minister van Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding Karine Lalieux kondigt negentien nieuwe projecten aan, voor een totaalbudget van 2 miljoen euro, die daklozen een duurzame woonoplossing kunnen bieden via “Housing First”.
De projectoproep was een initiatief van het POD Maatschappelijke Integratie en Housing First LAB met steun van de Nationale Loterij.
 
Housing First is een innovatieve, wetenschappelijk onderbouwde aanpak om de dak- en thuisloosheid bij de meest kwetsbare daklozen te beëindigen. 
 
Huisvesting wordt zo de eerste stap in de sociale re-integratie. De enige voorwaarde is die zoals bij een normale huurder (betaling van de huur en naleving van het huurcontract). Personen die gebruik maken van een "Housing First-route" worden vervolgens op een aangepaste, intensieve en multidisciplinaire manier ondersteund op alle vlakken.
 
Focus op de situatie van vrouwen
 
Uit de laatste telling van de Koning Boudewijnstichting blijkt dat bij 18% van de dakloze bevolking de situatie zeer ernstig is. De projectoproep werd gelanceerd op 1 september. Deze oproep heeft bijzondere aandacht aan de kwetsbare situatie van vrouwen, die vaak ondervertegenwoordigd zijn in daklozentellingen. 
 
"Maar dakloze vrouwen blijven over het algemeen onzichtbaar en leiden een verborgen leven, vooral om te ontsnappen aan geweld en misbruik", legt Karine Lalieux uit. “De crisis heeft het fenomeen dakloosheid versterkt en er is een toename van het aantal daklozen. Er is ook een grotere diversiteit in de projecten: verschillende herkomsten, meer vrouwen, gezinnen, jongeren… Housing First, met een gemiddeld aantal van 80 % woningonderhoud, wordt zo de meest succesvolle manier om degenen die het verst verwijderd zijn van een woning, van de straat te krijgen."
 
Vandaag is bij housing first 25% van de begunstigden vrouw.
 
19 projecten om het leven van daklozen permanent te verbeteren
 
Van de 20 projecten die reageerden op de oproep, werden er 19 goedgekeurd. Deze werden woensdag onthuld op de jaarvergadering van het Housing First Platform, die de grote spelers uit het veld samenbrengt.
 
De projecten zijn:
  • In Brussel: KMO vzw, OCMW Etterbeek, OCMW Anderlecht.
  • In Vlaanderen: Stad Antwerpen, CAW De Kempen, CAW Limburg, Stad Oostende, Welzijnsvereniging 13 (W13), CAW Centraal West Vlaanderen, CAW Noord West Vlaanderen, OCMW Gent, OCMW Sint-Niklaas, OCMW Poperinge;
  • In Wallonië: Les Réseaux sociaux urbains (RSU) van Charleroi, de RSU's van Luik, de RSU's van Mons-Borinage, de RSU's Namen, de RSU's La Louvière, de vzw Trois Portes;
De projecten lopen twee jaar. Ze beginnen op 1 december 2021.
 
10 miljoen euro voor Housing First in de begroting 2022
 
Tegelijkertijd trok de federale regering tijdens haar laatste conclaaf ook extra middelen uit om de Housing First-projecten te ondersteunen.
 
Zo wordt op voorstel van Karine Lalieux en minister van Grootstedenbeleid Meryame Kitir 10 miljoen euro begroot voor de verdere uitrol van Housing First in België.
 
“Voor veel daklozen voelt het re-integratieproces als een weg vol valkuilen. Huisvesting, ook al wordt dit als een basisrecht beschouwd, lijkt voor hen vaak ontoegankelijk. Dankzij de steun van de zulke projecten, maar ook dankzij de 10 miljoen euro extra uit de federale begroting, zullen de actoren in het veld Housing First kunnen ontwikkelen en hoop op een beter leven kunnen geven aan deze vrouwen, mannen en kinderen van de straat. "