Persbericht

Wetsvoorstel schept kader om gemeenten te ondersteunen op vlak van aanvullend pensioen bij lokale besturen

Gevel van een gemeenschapshuis met vlaggen
De federale overheid zal de lokale en provinciale besturen ondersteunen in hun zoektocht naar een nieuw beheersorgaan voor de aanvullende pensioenen voor hun lokale besturen. Dat was nodig na de eenzijdige beslissing van Belfius en Ethias om het contract te beëindigen.
“Sinds de aankondiging van deze beëindiging in juni 2021 zijn we per direct op zoek gegaan naar een oplossing. Vandaag werd in het Parlement een eerste stap gezet met de stemming over een wetsvoorstel die de Federale Pensioendienst de taak als openbaar aanbesteder zal toevertrouwen”, stelt Minister van Pensioenen Karine Lalieux.
 
“Dit wetsvoorstel maakt het mogelijk om een effectieve oplossing te vinden voor onze gemeenten, die hierdoor in een impasse zaten. De opdrachten van hun personeel zijn talrijk en belangrijk en ik ben verheugd dat contractuelen nu gerust kunnen zijn over hun aanvullend pensioen,” legt Jean-Marc Delizée, PS-gedeputeerde en auteur van de tekst uit.
 
Race tegen de tijd
Al meer dan 10 jaar konden lokale besturen toetreden tot een tweede pensioenpijler voor contractuele medewerkers. Dit werd door Belfius Insurance en Ethias beheerd. De twee organisaties werden aangesteld na een overheidsopdracht uit 2010.
 
Afgelopen juni kondigden Belfius Insurance en Ethias hun beslissing aan om deze raamovereenkomst te beëindigen vanaf 1 januari 2022. Het was een schok voor 859 administraties die hierbij waren aangesloten. Dit ging ongeveer 96.000 personeelsleden aan.
 
In een race tegen de tijd kon de federale regering, in overleg met de vertegenwoordigers van de lokale besturen, rekenen op de steun van de parlementsleden uit de meerderheid om snel een antwoord te ontwikkelen op de verwachtingen van de administraties. Het wetsvoorstel werd woensdag gestemd in de Kamercommissie Sociale Zaken.
 
De tekst biedt een wettelijke basis voor de Federale Pensioendienst om op te treden als ‘aankoopcentrale’ namens lokale en provinciale besturen. Zo kan ze een overheidsopdracht lanceren in de zoektocht naar een nieuwe financiële instelling.
 
Geruststelling
Dit is een zeer technisch kwestie waarbij lokale besturen vaak de nodige expertise ontberen. Daarnaast maakt zo'n gezamenlijke aanbesteding (een soort groepsaankoop) het mogelijk om betere voorwaarden te verkrijgen. De Federale Pensioendienst stelt zijn expertise dus ter beschikking aan de lokale besturen, maar neemt zelf geen beslissingen over hun toekomstige pensioenplannen. De lokale besturen kunnen zelf (via hun beheerscomité) beslissen aan wie ze de taak toevertrouwen.
 
Voor Karine Lalieux zorgt deze eerste stap al voor een geruststelling: “Veel lokale besturen maakten zich grote zorgen. En terecht. Daarom schakelde de federale regering een versnelling hoger. Het is essentieel dat de continuïteit van het aanvullend pensioen bij deze werknemers van lokale besturen gegarandeerd wordt. De regering staat aan de zijde van de lokale besturen.”