Persbericht

Overstromingen - Federale regering maakt de tweede deel middelen vrij voor slachtoffers noodweer.

Maison détruite par les inondations à Pepinster

Op voorstel van minister van Maatschappelijke Integratie Karine Lalieux besliste de federale regering donderdag tijdens de Ministerraad om via de OCMW’s het tweede deel van de subsidie "Overstromingen" vrij te maken voor de getroffen slachtoffers van het noodweer van juli 2021.

Het uitzonderlijke noodbudget van 20 miljoen euro werd enkele dagen na de overstromingen vrijgemaakt nadat duizenden mensen werden troffen door het noodweer.

Deze subsidies, die naast de vele initiatieven van de Gewesten zelf, werden toegekend aan de OCMW's van de getroffen gemeenten. Dit in het kader voor de toekenning van bijstand "in de meest geschikte vorm" aan de meest behoeftigen. Eind augustus werd al een eerste tranche van 10 miljoen euro uitgekeerd.

Karine Lalieux: “De getroffen gezinnen kunnen zo de tijd nemen om te renoveren, herschikken, herbouwen en weer opbouwen. De noden zijn nog steeds immens in deze getroffen gebieden. Deze nieuwe schijf van 10 miljoen euro zal de OCMW’s in staat stellen om de komende maanden verder steun te verlenen aan deze gezinnen."

Deze tweede schijf van de federale subsidie​​werd verdeeld volgens het definitieve aantal van de getroffen woningen, berekend per gewest.