Persbericht

Minister Karine Lalieux verwelkomt de ambitieuze Europese strategie voor de rechten van personen met een handicap

lachende vriendengroep met persoon met een handicap

De Europese Commissie heeft vandaag haar strategie voor de rechten van personen met een handicap voor de periode 2021-2030 voorgesteld. Deze ambitieuze strategie sluit naadloos aan bij de visie die Karine Lalieux als minister belast met Personen met een handicap heeft voor de (inter)federale handicapstrategie 2021-2030.

De strategie van de Europese Commissie voor de komende tien jaar draait rond drie hoofdthema’s: de rechten in de Europese Unie (invoering van een gehandicaptenkaart, deelname van personen met een handicap aan het verkiezingsproces in 2023, enz.), autonomie (bijv. verbetering van sociale dienstverlening voor personen met een handicap) en non-discriminatie en gelijke kansen.

“Deze strategie is net zoals het Europa waar wij van houden: ambitieus, inclusief en beschermend. De Europese Commissie kan op mijn steun en de samenwerking van België rekenen om dit plan uit te voeren”, reageert minister Karine Lalieux.

Voor de minister kon dit Europese plan niet op een beter moment komen, omdat zij zelf onlangs binnen de regering het debat op gang heeft gebracht over de (inter)federale handicapstrategie 2021-2030 en het handicapactieplan 2021-2024.

Karine Lalieux: “De sterren staan blijkbaar gunstig! Ten eerste worden de rechten en vrijheden van mensen met een handicap binnenkort verankerd in onze grondwet. Ten tweede zet de federale overheid belangrijke stappen in haar actieplan en de Belgische strategie. En ten derde publiceert Europa zijn plan tot in 2030. Nu hebben wij geen enkel excuus meer om niet meteen werk te maken van een inclusievere samenleving.” 

Ook in België moet er immers nog vooruitgang worden geboekt op het vlak van de inclusie van personen met een handicap. Er zijn nog altijd te veel obstakels die hen beletten voluit en zelfstandig te participeren in de maatschappij.

“De Belgische strategie en het federale actieplan moeten ons aan het denken zetten. Het is de samenleving die zich moet aanpassen aan personen met een handicap, en niet omgekeerd!”, zo benadrukt Karine Lalieux. “Het Europese tienjarenplan zal een inspiratiebron zijn voor onze toekomstige initiatieven.”

 

Meer informatie:

Persbericht van de Europese Commissie ->

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/nl/ip_21_810