Persbericht

54 miljoen euro voor voedselhulp en hygiënische hulpmiddelen dankzij minister Lalieux.

Minister van Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding Karine Lalieux besliste om 54 miljoen euro vrij te maken voor voedselhulp en hygiënische hulpmiddelen. Het stijgend aantal aanvragen en begunstigden noopt tot actie. Dit gaat op voor de periode 2021-2022.
 

“De dramatische situatie bij de meest kansarmen vereist een ferm antwoord. Ik handhaaf de bedragen die ik in 2020 verdubbelde en uitzonderlijk vrijmaakte om op de coronacrisis te reageren. Dit ging om 27 miljoen euro per jaar, " verduidelijkt de minister.

Ter herinnering: in 2020 voegde de federale regering 14 miljoen euro - in 2 delen - extra toe aan de eerder toegekende 13 miljoen euro. Deze wordt jaarlijks dankzij het FEAD (Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen) toegekend.

“Maar dat blijkt niet genoeg. Vandaag zijn er nog te veel mensen die aankloppen voor voedselhulp. We schatten dat dit aantal toenam met gemiddeld 30% in 2020. De gevolgen van de crisis gaan we nog lang voelen. Ik wil die 54 miljoen euro structureel tot eind 2022", legt Karine Lalieux uit.

Europese en federale subsidies

Dit bedrag van 27 miljoen euro per jaar halen we uit enerzijds het Europese pakket REACT-EU en anderzijds federale cofinanciering:

  • REACT-EU (extra Europese middelen van 55 miljard euro werd ter beschikking gesteld aan het EFRO, ESF en FEAD voor de jaren 2021 en 2022): Ons land kreeg 328 miljoen. De 3 gewesten verbinden zich ertoe om minstens 10% van dat budget te reserveren aan de federale steun voor voedselhulp. Het Waalse en Brusselse Gewest beslisten om dit aandeel te verhogen naar 15%. Vlaanderen houdt het op 10%. In totaal krijgt de federale overheid 40,6 miljoen euro voor 2021 en 2022.
  • Bijkomende cofinanciering van de federale overheid: om ervoor te zorgen dat de steun zich verderzet, zal de federale regering 7 miljoen euro extra per jaar vrijmaken. Zo komen we aan 54 miljoen euro voor de twee komende jaren.

Verdeling van voedsel- en hygiëneproducten

Met die 54 miljoen euro verdelen we voedsel via onze OCMW,'s de voedselbanken en verenigingen. Op verzoek van de minister breiden we die hulp uit met essentiële hygiëneproducten voor vrouwen en kinderen: babyluiers, hygiënische bescherming voor vrouwen, enz.

Voor Karine Lalieux was dit een must.  

Maar eigenlijk is deze verhoging geen 'overwinning', stelt minister Lalieux: “We zitten in een diepe sociale crisis waarbij duizenden mensen genoopt worden om zich tot voedselhulp te wenden. We moeten hier snel op reageren. In principe moeten we op de lange termijn denken. Dit kan via structurele maatregelen, die de armoede efficiënt en effectief kan bestrijden en die de zwaksten uit de armoede haalt. De verhoging van de laagste uitkeringen tegen 2024 is zo een eerste structurele reactie. Ik zal erop toezien dat het vierde federale plan voor armoedebestrijding een blijvende impact zal hebben."