Persbericht

Actieplan van de Europese pijler van sociale rechten: een stap naar een meer sociaal Europa

2 jongeren met Europese vlag

Het actieplan rond de Europese pijler van sociale rechten, dat donderdag door de Europese Commissie is voorgesteld, is dankzij concrete acties en becijferde doelstellingen voor 2030 een nieuwe impuls voor Europa, dat kampt met grote sociale behoeften.

Dit plan is een nieuwe stap in de goede richting. Het is een mooie, ambitieuze stap binnen een Europese context met veel gevoeligheden, en geeft zicht op verdere stappen om Europa echt een sociaal gezicht te geven,” zeggen minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne en minister van Sociale Integratie, belast met Armoedebestrijding, Karine Lalieux.

In het actieplan - waar alle Europese progressieven reikhalzend naar uitkeken - worden drie belangrijke doelstellingen geformuleerd die tegen 2030 op Europees niveau moeten worden bereikt:

  1. Ten minste 78% van de mensen tussen 20 en 64 jaar moet een job hebben.
  2. Ten minste 60% van de volwassenen moet elk jaar deelnemen aan opleidingsactiviteiten.
  3. Het aantal mensen dat het risico loopt op armoede of sociale uitsluiting moet met ten minste 15 miljoen worden verminderd (waaronder ten minste 5 miljoen kinderen).

De doelstellingen zijn gekoppeld aan een omvangrijk sociaal pakket, waarin de Europese Commissie zich verbindt tot een reeks zeer concrete en innovatieve acties. “We hebben het opnieuw over sociale bescherming en sociale minima! De Europese toon is aan het veranderen en de Europese Unie is vastbesloten ervoor te zorgen dat deze ambities geen lippendienst blijven”, aldus de twee ministers van de Parti Socialiste.

Durf voor vandaag en morgen

Pierre-Yves Dermagne en Karine Lalieux zijn tevreden over de werkzaamheden van de Europese Commissie rond het actieplan voor sociale grondrechten, maar blijven aandringen op meer daadkracht.

Zullen de doelstellingen van de Europese Commissie volstaan om het hoofd te bieden aan de immense uitdagingen waarvoor Europa staat? Ja, want een sterk sociaal Europa hangt af van zijn burgers en hun welzijn. Maar we kunnen natuurlijk altijd verder gaan in ons eigen nationale beleid," benadrukken de ministers.

Ik ben bijzonder tevreden dat het creëren van werk - in de eerste plaats voor vrouwen en jongeren - en opleiding centraal blijven staan in het actieplan!”, zegt Pierre-Yves Dermagne. “Ik pleit voorts voor een snelle invoering van de individuele opleidingsrekening, die ten goede zal komen aan iedereen die actief is op de Belgische arbeidsmarkt.”

Minister Karine Lalieux herinnert er op haar beurt aan dat in het kader van het 4e Plan Armoedebestrijding “we de uitroeiing van de armoede beogen. Elke Europese maatregel moet een aanleiding zijn om ook in de lidstaten een sociale dynamiek op gang te brengen, die in Europa zo hard nodig is. Dit Europese actieplan is een essentiële hefboom voor de uitvoering van krachtige maatregelen in België”, beklemtoont ze.

Pierre-Yves Dermagne en Karine Lalieux engageren zich om er bij de Europese Commissie en de lidstaten op aan te dringen dat het actieplan maximaal wordt uitgevoerd, temeer gezien de context van de sociale crisis na corona.

Voor de twee socialistische ministers moeten investeringen in mensen en sociale vooruitgang in Europa een prioriteit zijn, die het begrotingskader of het concurrentievermogen overstijgt. “We zullen commissaris Nicolas Schmit en het Portugese voorzitterschap van de Raad steunen om het sociale weer de plaats te geven die haar toekomt.”