Persbericht

Nieuwe stap in de restauratie van het Koninklijk Conservatorium in Brussel

De ministerraad heeft het licht op groen gezet voor de lancering van een overheidsopdracht voor de restauratie, uitbreiding en renovatie van het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Dat werd vrijdag bekendgemaakt door minister Karine Lalieux, die bevoegd is voor Beliris.

De opdracht zal worden gegund via een openbare procedure en omvat alle werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd voor deze grondige restauratie en renovatie van het Koninklijk Conservatorium in Brussel. 

Minister Karine Lalieux: "Na de toekenning van de bouwvergunning door het Brussels gewest op 22 december vorig jaar, is de lancering van de overheidsopdracht een belangrijke nieuwe stap, waar alle studenten en docenten van het Conservatorium zo naar hebben uitgekeken.Alle ingrepen zullen uiteraard gebeuren met respect voor dit uitzonderlijk architecturaal erfgoed. Het resultaat zal een moderne, duurzame en veilige creatieve werkomgeving zijn die recht doet aan de internationale reputatie van het Conservatorium van Brussel.”

Het Koninklijk Conservatorium Brussel en Conservatoire royal de Bruxelles musiceren samen in een divers complex aan gebouwen die allemaal aan vernieuwing toe zijn en niet voldoende ruimte bieden voor de activiteiten van de twee muziekscholen.

Het project combineert de restauratie van een prachtig stukje architecturaal erfgoed in hartje Brussel met de bouw en renovatie van de nodige infrastructuur voor de twee conservatoria, een prestigieuze muziekbibliotheek en 3 concertzalen.

Het project wordt gefinancierd door Beliris, de Regie der Gebouwen, de Vlaamse Gemeenschap en de Federatie Wallonië-Brussel.

De werkzaamheden zouden dit najaar van start moeten gaan met de verwijdering van asbest, en zouden klaar moeten zijn tegen 2030. Beliris zal optreden als bouwheer van het project. 

19e eeuws erfgoed

Het conservatorium werd gebouwd in de 19e eeuw naar het ontwerp van architect Jean-Pierre Cluysenaar. Het bestond toen uit een schoolgebouw in de Regentschapsstraat, en twee aanpalende woningen voor de directeur en de secretaris. In de prachtige concertzaal staat een van de meest waardevolle orgels van België, een instrument van Aristide Cavaillé-Coll, een van de grootste orgelbouwers aller tijden.

Het volledige gebouwencomplex zal worden gerestaureerd en aangepast naar hedendaagse standaarden qua akoestiek, toegankelijkheid, veiligheid en comfort. 

De monumentale concertzaal en foyers krijgen hun oorspronkelijk glorie terug. De historische interieurs op het gelijkvloers worden in ere hersteld en ingericht voor de bibliotheek en het kenniscentrum. Voor de uitgebreide collectie van historische partituren en artefacten wordt er ondergronds een nieuwe depotruimte gecreëerd.

Na verloop van tijd werd het conservatorium uitgebreid met vijf herenhuizen in de Wolstraat. Deze voormalige woningen van de adel van de stad ondergingen heel wat transformaties in de loop der jaren. Ook dit deel zal zo veel mogelijk worden gerestaureerd en uitgerust worden voor de administratieve diensten, de loges en een gastenverblijf.

Een harmonieuze nieuwbouw

Om tegemoet te komen aan de vraag naar bijkomende muziekklassen, concertzalen en een geacclimatiseerd bewaardepot, is een uitbreiding noodzakelijk. De nieuwbouw komt in de plaats van de aanbouw met de bibliotheek, en wordt op een respectvolle manier geïntegreerd in het geheel.

De twee concertzalen zullen worden uitgerust met de nodige infrastructuur om de akoestiek optimaal af te stellen. De kamermuziekzaal heeft een vaste opstelling met tribune en biedt plaats aan 150 toeschouwers. De repetitiezaal is strategisch ingebed tussen de historische concertzaal en de artiestenloges. De akoestiek is er aanpasbaar dankzij houten wandbekledingen en geluidsabsorberende gordijnen.

Ter aanvulling van de leslokalen en muziekklassen in het Cluysenaargebouw, komen er in de nieuwbouw 4 dubbelhoge masterclasses en hoog performante klaslokalen die zware basgeluiden zoals percussie binnen houden.

Een doorsteek en meer tuinen

Om de openheid van het complex te verbeteren, komt er een doorsteek: vanaf de erekoer aan de Regentschapsstraat zal de bezoeker rechtstreeks kunnen doorwandelen via de binnentuin naar de huizen in de Wolstraat. Op deze centrale as komt ook een monumentale trap in de geest van de oorspronkelijke architect die de verbinding maakt tussen het historische gebouw en de nieuwbouw.

De niet-bebouwde zones worden ingericht als zes tuinen, oases van rust en licht die de biodiversiteit verhogen en regenwater laten infiltreren. De erekoer aan de ingang wordt behouden. De leeszaal van de nieuwe bibliotheek zal uitkijken over een wintertuin geïnspireerd op die van de 19de eeuw. Vandaar leidt een verticale tuin via een trap naar de binnentuin met cafetaria en terras. Tot slot wordt er naast de foyer van de historische concertzaal een patio ingericht.