Ministers Kitir en Lalieux overleggen met OCMW's over corona-armoede in de stad.
De coronacrisis laat zich voelen. Dat merken de OCMW’s in de grote steden ook. Federale ministers Meryame Kitir (Vooruit) en Karine Lalieux (PS) zaten met de 5 grootste OCMW’s in ons land samen. Een goede en open dialoog is in deze moeilijke tijden belangrijk.
Het is om die reden dat het virtueel verzamelen geblazen was. Belangrijk om te luisteren, af te stemmen en te overleggen met het veld. Daar draait het voor hen om in de politiek. De vertegenwoordigers van de 5 grootste OCMW’s tekenden present: Charleroi, Brussel, Antwerpen, Gent en Luik.
“Onze steden staan voor grote uitdagingen en COVID heeft deze nog verscherpt, zeker op vlak van armoede.”, stelt minister voor Grootstedelijk Beleid Meryame Kitir. “Het is de plek met veel kwetsbare mensen. De grootstad is vaak een socio-economische graadmeter. Gelukkig zien we in steden ook veel solidariteit en creatieve, pragmatische oplossingen. ”
Minister voor Maatschappelijke Integratie Karine Lalieux vult aan: “Inderdaad. Dat merken we in de enorme toename aan aanvragen, maar ook in het stijgend aantal daklozen, zoals de recente cijfers van de Koning Boudewijnstichting bewijzen. Het zijn geen cijfers om hoopvol van te worden. We moeten hier een dam tegen opwerpen.”
Armoede stijgt
En dat doen ze. Op voorstel van minister Lalieux zal de ministerraad komende vrijdag beslissen om de maatregelen rond daklozenopvang in de 5 steden te verlengen tot juni 2021. Daar komt extra budget voor vrij (950.000 euro voor Brussel, 300.000 euro in totaal naar de 4 andere steden).
Daarnaast stijgt het aantal vrouwen en kinderen ook in de cijfers. En dan hebben we het nog niet over de verdoken armoede, of de verdoken dak- en thuislozen. Er is dus wel degelijk wat aan de hand in onze samenleving.
5 grootste OCMW’s
Minister Kitir en Lalieux kregen op de digitale vergadering te horen met welke problemen steden en OCMW’s geconfronteerd worden. Deze uitwisseling van good practices was hierdoor uitermate relevant en vruchtbaar.
Karine Lalieux: “Mensen hoeven zich heus niet te schamen om te gaan aankloppen bij het OCMW van hun woonplaats. Zeker in de grootsteden bieden zij zekerheid, grip en zorgt hun steun ervoor dat mensen erop vooruit kunnen gaan.”
“En het is zeer goed dat er zo’n overleg is”, maakt Kitir zich sterk. “Ik neem daar telkens veel uit mee. Want enkel samen, met de bevoegde ministers, organisaties en andere spelers in het veld, kunnen we de verdoken armoedecrisis de baas. De OCMW's spelen daarin een cruciale rol.”