Maatregelen voor jongeren en de meest kwetsbaren verlengd tot 30 september 2021.
“De maatregelen die we tot eind september verlengen, dragen concreet bij aan de sociale relance die ons land nodig heeft. Via een betere financiële ondersteuning zal het OCMW in staat zijn om meer gepersonaliseerde en kwalitatief betere ondersteuning te bieden. Dit zonder tijdsdruk, aan mensen met een leefloon, en in het bijzonder aan hen onder de 25 jaar”, merkt minister Lalieux op. “Elke euro die we investeren om een jongere te ondersteunen is een investering in zijn of haar toekomst én in die van onze samenleving.”
De kern verlengt tot 30 september 2021:
- De voorziene ondersteuning, door de OCMW’s, voor jongeren en studenten met een leefloon. De middelen voor het geïndividualiseerd project voor maatschappelijke integratie (GPMI) verdubbelen ze tot eind september.
- Extra steun aan de OCMW’s door de verhoging van 15% van het terugbetalingspercentage van het leefloon.
- De toekenning van 50 euro extra per maand voor mensen met een leefloon, inkomensvervangende tegemoetkoming en IGO-uitkering.
Karine Lalieux wil het ongelofelijke werk van de OCMW’s extra onderstrepen. Zeker sinds het begin van de coronacrisis, toen ze geconfronteerd werden met complexe situaties. Tussen eind 2019 en eind 2020 steeg het aantal leefloners met 6,9%, en zelfs met meer dan 10% voor jongeren onder de 25. Voorspellingen voor 2021 wijzen op nog hogere stijgingen.
“Deze sociale crisis zal blijven duren, ook na de vaccinatiecampagne en versoepelingen. Armoede bestond al voor covid-19, en dat werd duidelijker het afgelopen jaar", waarschuwt de minister. “De strijd tegen armoede wordt dé echte en grote uitdaging van morgen. Ik zal hierop krachtig en ambitieus antwoorden met een sterk federaal plan voor armoedebestrijding. De grote lijnen hiervoor dien ik binnenkort in bij de ministerraad."
De kern verlengde ook de schorsing van het controlemechanisme bij mensen met een IGO-uitkering. Ze verlengde eveneens de opvang en psychologische en medische ondersteuning voor daklozen bij het federale centrum in Brussel en die in de grote steden Antwerpen, Gent, Charleroi en Luik.