Een oplossing om de digitale controle van parkeerkaarten voor mensen met een handicap te verbeteren en onterechte boetes voor het gebruik van scanauto's te voorkomen.
Onder impuls van Federaal Minister voor Personen met een Handicap Karine Lalieux, die op deze problematiek werd gewezen zodra ze in de regering kwam, hebben de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), de Unie van Waalse Steden en Gemeenten (UVCW), Brulocalis, UNIA en de Conseil National Supérieur des Personnes Handicapées (CSNPH) nauw samengewerkt om een uniforme digitale oplossing te implementeren voor de digitalisering van parkeerrechten, van toepassing over het hele land.
Het gekozen systeem, dat ter beschikking zal worden gesteld van alle steden en gemeenten, wordt met de financiële steun van Vlaams minister van Binnenlandse Zaken Gwendolyn Rutten ontwikkeld door de stad Antwerpen.
Een "kafkaiaanse" situatie
De ontwikkeling van een uniform systeem was noodzakelijk geworden door:
- De keuze van steeds meer Belgische gemeenten voor een digitale aanpak om het parkeren op hun grondgebied te controleren, door nummerplaten te registreren via sms, applicaties of betaalautomaten.
- Het toenemend gebruik van ‘scanauto's’ om de nummerplaten van geparkeerde voertuigen te controleren en de geldigheid van hun rechten te verifiëren.
Helaas zijn deze systemen niet aangepast om de parkeerkaarten van mensen met een handicap te lezen. Dit leidt tot oneerlijke boetes, zelfs als deze mensen een geldige kaart hebben!
Personen met een handicap wijzen ook terecht op de buitensporige verscheidenheid aan parkeerregels in verschillende lokale overheden, wat de noodzaak benadrukt om deze normen te harmoniseren.
Een uniforme oplossing voor het hele land
In nauwe samenwerking met de DG Personen met een handicap van de FOD Sociale Zekerheid werken de sector van personen met een handicap en de verenigingen van steden en gemeenten sinds enkele maanden aan een technische oplossing voor deze problemen.
Geïnspireerd door het platform dat in verschillende Vlaamse gemeenten werd opgericht en dat financiële steun kreeg van minister Rutten in het kader van de projectoproep ‘Gemeente zonder Gemeenthuis’, wordt een centraal platform ontwikkelt om de parkeerrechten voor mensen met een handicap op nationaal niveau te garanderen. Dat zal meteen ook toegankelijk zijn voor alle Belgische gemeenten.
Via het platform kan iedereen met een parkeerkaart voor personen met een handicap een digitale parkeervergunning aanvragen. Met behulp van een speciale applicatie kunnen parkeerkaarthouders hun rechten op een eenvoudige en toegankelijke manier activeren. Deze rechten zullen worden vastgelegd in een centraal register dat bij parkeercontroles door alle lokale overheden kan worden geraadpleegd.
Het nieuwe systeem wordt dit voorjaar getest in directe samenwerking met het de doelgroep. Zo blijven mensen met een handicap betrokken bij het hele proces.
Na de proeffase in verschillende steden wordt het systeem tegen eind 2024 beschikbaar voor zowel de personen met een handicap als voor de steden en gemeenten.
Minister Karine Lalieux benadrukt het belang van deze gezamenlijke inspanning: "Deze nieuwe uniforme technische oplossing is een belangrijke stap voorwaarts in het garanderen van toegankelijkheid en de rechten van mensen met een handicap. Het toont onze inzet voor een meer inclusieve samenleving. Ik ben zeer blij dat we dankzij ons partnerschap met de sector en de verenigingen van steden en gemeenten een systeem hebben kunnen ontwikkelen dat landelijk kan worden toegepast en waarbij mensen met een handicap centraal staan. Ik moedig lokale overheden sterk aan om hier optimaal gebruik van te maken.
«Fijn om te zien dat Vlaamse investeringen kunnen leiden naar een oplossing in heel het land. Dit is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen verschillende beleidsniveau’s. Personen met een handicap ondervinden heel wat obstakels gedurende hun leven. We proberen die drempels samen weg te werken. Makkelijk en efficiënt kunnen parkeren, zonder administratieve rompslomp lijkt misschien banaal, maar is een cruciaal onderdeel van het dagdagelijkse leven.» sluit Vlaams minister Gwendolyn Rutten aan.
Volgens Unia is "de wildgroei aan parkeerregisters in verschillende steden onhoudbaar complex voor personen met een handicap. Nog al te vaak moeten ze een retributie betalen, terwijl ze eigenlijk recht hebben op gratis parkeren. Om te voorkomen dat personen met een handicap diverse administratieve procedures moeten doorlopen en geen gebruik kunnen maken van hun rechten, roept Unia op tot een harmonisering op nationaal niveau.”
"De steden en gemeenten en hun koepelorganisaties werken al een paar jaar aan een systeem dat het voor mensen met een handicap makkelijker moet maken om gratis te parkeren. We zijn dan ook erg tevreden dat het er in 2024 eindelijk zal komen. We maken ons sterk dat heel wat steden en gemeenten in België dit instrument zullen invoeren en dat fraudeurs die parkeerkaarten misbruiken zonder dat ze de handicap erbij pakken, veel beter gecontroleerd en bestraft zullen kunnen worden” zegt Wim Dries, voorzitter van VVSG namens de drie koepels van steden en gemeenten.
Voor Antwerps schepen Koen Kennis is dit het sluitstuk van de digitalisering van de parkeerketen: “In Antwerpen zetten we al langer in op digitale parkeerrechten. Met het digitaal maken van het parkeerrecht voor personen met een handicap is die cirkel nu rond. Als alle parkeerrechten digitaal zijn kunnen we effectiever en efficiënter handhaven waardoor we ook de fraude die wordt gepleegd met de parkeerkaarten sneller kunnen opsporen. Het systeem komt ook tegemoet aan de vraag van de gebruikers om gemakkelijk en flexibel van nummerplaat te wisselen.”