Persbericht

Jaarlijks rapport dat inzicht geeft in de pensioenkloof tussen mannen en vrouwen

De pensioenkloof tussen mannen en vrouwen - de gender pension gap - zal vanaf nu jaarlijks worden gemonitord op het platform Pensionstat.be, kondigen minister van Pensioenen Karine Lalieux en minister van Zelfstandigen David Clarinval aan.

Volgens de laatste beschikbare cijfers van 2021 bedraagt de pensioenkloof (wettelijk pensioen + aanvullend pensioen) nog altijd 23%. Vrouwen ontvangen gemiddeld een pensioen van 1.633 euro per maand, vergeleken met gemiddeld 2.121 euro per maand voor de mannelijke gepensioneerden.

Deze pensioenkloof is een rechtstreeks gevolg van de ongelijke positie van vrouwen op de arbeidsmarkt en binnen het gezin: loopbanen die worden onderbroken voor de komst van een kind of de zorg voor een familielid, een nog steeds ongelijke taakverdeling binnen gezinnen, het feit dat deeltijdse jobs voornamelijk door vrouwen worden uitgeoefend, enzovoort.

Het beschermen van de pensioenen van vrouwen is een van de prioriteiten van de regering voor deze legislatuur.

Elke beleidsmaatregel is daarom beoordeeld vanuit een gendergelijkheidsperspectief. De modernisering van de gezinsdimensie ligt op de tafel van de sociale partners en wordt verder onderzocht, op Pensionstat is een monitoringsysteem opgezet en er zijn twee studiedagen rond dit thema georganiseerd. De pensioenkloof zal ook centraal staan op een Europese high-level conferentie op 8 februari in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie.

Jaarlijkse monitoring

Om de impact van het gevoerde beleid te begrijpen en te analyseren zijn concrete, gekwantificeerde gegevens nodig. Op basis van goede statistieken over de pensioenkloof kunnen we beter rekening houden met de bestaande situatie, veranderingen in de loop van de tijd opvolgen en maatregelen bijsturen met het oog op een doeltreffender beleid.

Daarom hebben de bevoegde pensioendiensten op initiatief van beide ministers een protocolakkoord gesloten om te zorgen voor een structurele monitoring via een jaarlijks rapport over de pensioenkloof. 

Dit akkoord voorziet in:

  1. De update van de gegevens met betrekking tot de gender pension gap op Pensionstat voor de drie wettelijke pensioenstelsels en het aanvullend pensioen.
  2. De integratie van nieuwe factoren zoals leeftijd, burgerlijke staat, loopbaansamenstelling en de impact van elementen zoals het minimumpensioen, het loonplafond, de solidariteitsbijdrage, enz.
  3. De publicatie, elk jaar tegen 15 september, van een jaarverslag met de belangrijkste conclusies op basis van deze gegevens.
  4. De publicatie, om de drie jaar, van een uitgebreider verslag waarin de oorzaken en gevolgen van de pensioenkloof worden geanalyseerd. De eerste publicatie is gepland voor 2025.

Karine Lalieux, minister van Pensioenen: “Met de lancering van deze jaarlijkse monitoring van de pensioenkloof tussen vrouwen en mannen krijgen we meer inzicht in de reële en nog steeds schrijnende ongelijkheid. Dit is een belangrijke stap in de goede richting! Want dankzij deze nieuwe jaarlijkse monitoring en het jaarverslag van de Studiecommissie voor de vergrijzing zullen politieke besluitvormers de fundamentele kwestie van de gelijkheid van mannen en vrouwen niet langer kunnen negeren.”

David Clarinval, minister van Zelfstandigen: “Ik ben zeer blij dat dit jaarlijkse monitoringprogramma is opgezet, omdat het ons concrete informatie zal bieden over de genderkloof in de pensioenen, vooral in het licht van de toenemende arbeidsmarktparticipatie van vrouwen in de afgelopen decennia. Het pensioen vormt tenslotte een weerspiegeling van de loopbaan en dus van de ongelijke positie van mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt, vroeger en vandaag. De strijd tegen deze ongelijkheid moet een prioriteit zijn voor de regering.”

PensionStat.be is een initiatief van Sigedis, de Federale Pensioendienst en het RSVZ, en wordt ondersteund door de FSMA, het Federaal Planbureau en de FOD Sociale Zekerheid.

PensionStat.be reikt actuele statistieken aan die vlot toegankelijk zijn voor een breed publiek, van beleidsmakers en onderzoekers tot pensioenexperts en burgers. Zo draagt PensionStat.be bij tot een betere kennis over het Belgische pensioenlandschap.