Persbericht

Europese Kindergarantie - 1,2 miljoen euro voor 10 projecten in de strijd tegen kinderarmoede

Jongen op een bankje
Minister voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding Karine Lalieux maakt een uitzonderlijk budget van 1,2 miljoen euro vrij voor 10 projecten die de strijd aangaan met kinderarmoede. Het beheer zal in handen zijn van de OCMW’s. Dat maakte ze dinsdag bekend tijdens een bezoek aan het OCMW in Seraing.
In België leeft vandaag één op de vijf kinderen in kinderarmoede. Volgens Unicef kan dit percentage door de coronacrisis oplopen tot 25%, ofwel één op de vier kinderen.
 
De extra middelen liggen in lijn met de doelstellingen van de Europese Kindergarantie, wat door de Europese Raad in juni 2021 werd gestemd. 18 miljoen kinderen binnen de EU lopen het risico lopen op armoede. De Europese Kindergarantie wil dit doorbreken. Kinderarmoede en sociale uitsluiting pak je het best aan aan de basis. Onderwijs en gezondheidszorg zijn daarbij belangrijke hefbomen, maar ook fatsoenlijke huisvesting en gezonde voeding.
 
De POD Maatschappelijke Integratie coördineert dit Europese initiatief voor ons land.
 
Tien projecten en concrete maatregelen voor kinderen
“Kinderen zijn vaak het eerste slachtoffer op vlak van armoede. Discriminatie, sociale uitsluiting en ongelijke kansen maken deel uit van hun dagelijks leven. We moeten ervoor zorgen dat generatiearmoede zich niet doorzet”, merkt Karine Lalieux op.
 
Het toekomstig plan tegen armoede en sociale ongelijkheid, wat uitgewerkt door de minister, zal ook bijzonder focussen op kinderarmoede.
 
“Alles wat we doen om armoede onder volwassenen te bestrijden, heeft een directe impact op kinderen. We verhoogden de laagste uitkeringen met 20% tegen 2024. We werkten het MIRIAM-project verder uit. Dit ondersteunt eenoudergezinnen via de OCMW's. Maar we moeten ook maatregelen ontwikkelen die direct gericht zijn op kinderarmoede. Deze nieuwe middelen van 1,2 miljoen euro spelen daar prioritair op in”.
 
Tien projecten worden gedurende minstens een jaar ondersteund. Ze worden uitgewerkt door de OCMW's van Anderlecht, Molenbeek, Oostende, Antwerpen, Sint-Niklaas, Gent, Charleroi, Luik, Namen en Seraing.
De projecten bieden verschillende actievormen aan: van hulp bij huiswerk tot individuele opvolging, het uitdelen van maaltijden of zelfs psychologische ondersteuning voor jongeren die in instellingen zijn geplaatst...
 
Er zal ook een platform voor “kinderarmoede” worden opgericht om zulke ondersteunde projecten te monitoren.
 
Het kind in het hart van het Seraing-project
Minister Karine Lalieux was dinsdag aanwezig in Seraing voor een bezoek en waar ze uitleg kreeg over de aanpak van het project bij het OCMW van Seraing. Zij krijgen hiervoor 100.500 euro.
Dit OCMW vertrekt vanuit het perspectief van het kind zelf. Ze ontvouwen een actieplan dat zich toegespitst op de behoeften van het kind. Kinderen tussen 10 en 14 jaar worden verder ondersteund via een samenwerking tussen de sociale dienst en de verschillende partners in het veld. Er is bijzondere aandacht ook op vlak van onderwijs.