Persbericht

De federale regering verlengt steunmaatregelen voor studenten, gepensioneerden, daklozen en kwetsbare groepen

De federale regering besliste vrijdag om verschillende belangrijke steunmaatregelen te verlengen. Dit is goed voor studenten, daklozen en gepensioneerden en andere kwetsbare groepen. “Deze steunmaatregelen fungeren als dam tegen de gevolgen van de coronacrisis”, meldt de minister van Pensioenen en Maatschappelijke Integratie Karine Lalieux.

“Dat de maatregelen worden verlengd, was eigenlijk al een zekerheid. We moeten onze burgers blijven steunen. Voor veel mensen blijft dit een intens moeilijke periode, vooral voor studenten en de meest kwetsbare groepen. Iedereen telt.”, benadrukt Karine Lalieux. “Deze verlenging creëert extra ademruimte, want ze zien nu dat ze tot de zomer worden bij gestaan.”

De ministerraad verlengde de volgende maatregelen tot 30 juni 2021:
 

·      Geen discriminatie tussen beurs- en niet-beursstudenten.

Iemand met een leefloon, die een erkende beroepsopleiding volgt en deeltijds gaat werken, ontvangt een vergoeding of loon. Tot een bepaald bedrag - de socio-professionele vrijstelling - worden deze inkomsten niet afgetrokken van het leefloon. Bij studenten zat daar vroeger een verschil op. Bij studenten met studiebeurs ging dat over 70,81 euro per maand, bij studenten zonder studiebeurs over 253,88 euro per maand.

Door de coronacrisis werkte de regering dit verschil weg. Dit wordt nu ook verder gezet tot 30 juni 2021.

Karine Lalieux: “Dit is een belangrijke maatregel die maandelijks meer dan duizend studenten treft. Ik wilde dit zeker verlengd zien tot het einde van het schooljaar. Maar we moeten verder gaan, en erover nadenken om definitief een einde te maken aan deze discriminatie.​”

·      Coronapremie van 50 euro per maand

Verlenging van de coronapremie van 50 euro per maand voor mensen met een leefloon, een IT/IVT (voor personen met een handicap) of een IGO-uitkering.

·      Verdere opvang van daklozen

De opvang en steun voor daklozen wordt verlengd. De psychosociale en medische ondersteuning kan zo worden verder gezet. Dit gaat op voor het federaal centrum in de Brusselse Trierstraat en voor de centra in Antwerpen, Gent, Charleroi en Luik. Ook dit gaat door tot eind juni 2021.

Dit komt er door een extra injectie van 950.000 euro voor het opvangcentrum in de Trierstraat en een extra budget van 300.000 euro voor de komende drie maanden. Dit wordt verdeeld over de 4 grote steden. Het zorgt er voor om mensen beter te ondersteunen in het kader van de vaccinatiecampagne.

·      Pensioenen

-       Voor de wettelijke pensioen:

Gepensioneerde werknemers uit de gezondheidszorg, of mensen met een IGO-uitkering, worden financieel niet gestraft indien ze weer gaan werken of hun oude collega’s gaan bijstaan in de strijd tegen de pandemie.

Gepensioneerden en ouderen met een IGO-uitkering, die vaak een professionele activiteit uitoefenen, zullen hun pensioen of IGO-uitkering kunnen combineren met een tijdelijke werkloosheidsuitkering, overbruggingsrechten en een uitkering arbeidsongeschiktheid.

-       Voor de aanvullende pensioen:

Werknemers die tijdelijk ontslagen zijn wegens overmacht of om economische redenen, blijven hun aanvullend pensioen opbouwen. Werkgevers kunnen blijven genieten van uitgestelde betaling aan de RSZ.