Covid-19 - Minister Karine Lalieux ondersteunt kwetsbare groepen en waarborgt pensioenrechten.
Op voorstel van de minister van Pensioenen en Maatschappelijke Integratie, belast met Personen met een handicap en Armoedebestrijding, Karine Lalieux, keurde de regering vrijdag verschillende steunmaatregelen goed voor kwetsbare groepen en eerstelijnsdiensten alsook maatregelen die pensioenrechten waarborgen.
“België heeft te maken met drie acute noodsituaties: een op gezondheidsvlak, een op economisch vlak en een op sociaal vlak. We namen al verschillende maatregelen om diegenen te helpen die door de coronacrisis en de lockdown in sociale en economische moeilijkheden zitten. Maar het is essentieel om de steun voor deze mensen voort te zetten en te versterken om een diepere, dramatische en langdurige sociale catastrofe te vermijden”, benadrukt Karine Lalieux. “Maar vergis je niet: deze sociale crisis treft niet alleen de meest kwetsbare groepen. We zijn ondertussen de tel kwijt geraakt van werknemers en hun gezinnen die worstelen om rond te komen en het hoofd boven water te houden."
Deze vrijdagochtend, besloot de regering:
- Om de ondersteuning te vergoten bij mensen en eerstelijnsdiensten:
- De premie van 50 euro per maand extra voor meer dan 500.000 begunstigden van een leefloon, de IGO-uitkering en inkomensvervangende toelage wordt verlengd tot 31 maart 2021. Budgettair gaat dit over 75,5 miljoen euro voor de eerste drie maanden van 2021.
- Aan de Task Force ‘Kwetsbare Groepen’ wordt een enveloppe van 75 miljoen euro ter beschikking gesteld. Vanaf volgende week zullen minister Karine Lalieux, minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en coronacommissaris Pedro Facon de meest urgente sociale maatregelen aanduiden en dit, in nauwe samenwerking met de actoren in het veld.
- Om de OCMW’s bij te staan met de verwachte toename van het aantal steuntrekkers (die recht hebben op een leefloon en maatschappelijke hulp), verlengt de regering tot 30 juni 2021 de tijdelijke verhoging van 15% van het terugbetalingspercentage van het leefloon. Door deze uitzonderlijke maatregel krijgen de OCMW’s zuurstof om te voorzien in materiële en organisatorische behoeften die het verhoogd aantal steuntrekkers zo goed als mogelijk kan ondersteunen.
"Deze maatregelen komen bovenop de maatregelen die de afgelopen weken werden genomen: de extra 7 miljoen euro voor voedselhulp en de verlenging van de 115 miljoen euro die ter beschikking werd gesteld aan de OCMW’s, die mensen in een moeilijke sociale en economische situatie na corona bijstaan,” herhaalt Karine Lalieux. "We gaan het pakket aan maatregelen verder uitbreiden en versterken, met de hulp van de ervaren spelers in het veld binnen onze Task Force."
- Garanderen de pensioenrechten door volgende maatregelen te verlengen tot 31 maart 2021 (dit met terugwerkende kracht vanaf 1 september)
- Werknemers die tijdelijk ontslagen werden, wegens overmacht of om economische redenen, blijven hun aanvullend pensioen opbouwen.
- Gepensioneerde werknemers in de gezondheidszorg, of die een IGO-uitkering krijgen, worden financieel niet gestraft als ze opnieuw aan het werk gaan aan de frontlinie in de strijd tegen deze pandemie.
- Gepensioneerden en ouderen met een IGO-uitkering, die vaak een professionele activiteit uitoefenen, zullen hun pensioen of IGO-uitkering kunnen combineren met een tijdelijke werkloosheidsuitkering, overbruggingsrechten en een uitkering arbeidsongeschiktheid.