Minister Karine Lalieux roept op tot een verplicht Actieplan Handicap voor elke legislatuur
De Minister drukte deze wens uit tijdens een conferentie met de sector van personen met een handicap. Deze dag werd georganiseerd in het kader van de evaluatie van het Federaal Actieplan Handicap 2021-2024.
Het Federaal Actieplan Handicap werd op 16 juli 2021 door de Ministerraad goedgekeurd. Het bevat 145 concrete actiemaatregelen, die werden opgesteld met alle leden van de regering en organisaties die mensen met een handicap vertegenwoordigen.
"Het is essentieel dat alle inspanningen van de voorbije 4 jaar, de overleg- en werkmethodes en de filosofie die ons naar een meer inclusieve samenleving hebben geleid, niet vergeten worden aan het einde van deze regering", benadrukte de minister voor de talrijke vertegenwoordigers van de betrokken verenigingen en administraties, naast de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap (NHRPH) en Unia.
Voor Karine Lalieux bewijst het succes van het Federaal Actieplan Handicap de sterke betrokkenheid van alle ministers en staatssecretarissen van de federale regering. Meer nog, het « werkte stimulerend voor de ontwikkeling van een veel bredere visie en moedigde een grotere samenwerking aan met de gefedereerde entiteiten, wat resulteerde in de goedkeuring van een interfederale strategie in mei 2023! »
Volgens de voorlopige gegevens (gebaseerd op informatie van de administratie over 123 van de 145 maatregelen) is 72% van de maatregelen volledig of gedeeltelijk uitgevoerd of zal dit nog voor het einde van de legislatuur gebeuren.
Van de maatregelen die door minister Karine Lalieux zijn geïntroduceerd, zijn er 37 (geheel of gedeeltelijk) uitgevoerd of in uitvoering, op een totaal van 46 maatregelen, wat neerkomt op een uitvoeringspercentage van bijna 80%!
Een verplicht federaal plan handicap voor elke parlementaire zittingsperiode.
Binnenkort zal minister Karine Lalieux bij de regering een wetsontwerp indienen dat de verplichting invoert om binnen 12 maanden na de installatie van elke toekomstige regering een federaal plan voor personen met een handicap goed te keuren.
Dit plan zal dezelfde vorm aannemen als het plan dat in 2021 werd aangenomen: de ministers en staatssecretarissen zullen worden betrokken bij het uitwerken van concrete maatregelen binnen hun eigen bevoegdheidsdomeinen met het oog op de uitvoering van het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap en het bereiken van de doelstelling om personen met een handicap te betrekken bij alle domeinen van het federale beleid (gezondheidszorg, sociale bescherming, werkgelegenheid, mobiliteit, toegankelijkheid, enz.)
Het wetsontwerp voorziet in een regelmatige rapportering over de uitvoering van het Actieplan aan de Kamer van Volksvertegenwoordigers. In overeenstemming met het principe "Nothing about us without us", vereist dit ook continu overleg met het maatschappelijk middenveld. En dat vanaf de opmaak van het plan tot de evaluatie ervan.
"Het is noodzakelijk dat elk politiek niveau, inclusief de federale regering, binnen het kader van zijn bevoegdheden zijn verantwoordelijkheid neemt om onze samenleving zo toegankelijk mogelijk te maken en een beleid op maat te ontwikkelen voor mensen met een handicap. Dit is de toepassing van het universele principe van handistreaming. Met de verplichting om voor elke legislatuur een Plan Handicap aan te nemen, zal de federale regering zich formeel en blijvend inzetten voor echte inclusie," voegt Karine Lalieux eraan toe.
De ontmoetingsdag met het maatschappelijk middenveld en de sector voor personen met een handicap, van woensdag 29 november, gaf stof tot nadenken over de thema's die in de toekomst ontwikkeld moeten worden, namelijk de tewerkstelling van mensen met een handicap, het genderaspect en de kwestie van het stemrecht bij verkiezingen.
De eindevaluatie van het Actieplan Handicap 2021-2024 wordt volgend voorjaar verwacht.